17 Medikal Fizik kongresi notları (pdf)
İndirme
20.11.2020
SANAL RADYASYON ONKOLOJİSİ KONGRE NOTLARI
FLASH RT: 1 sn de RT dozunun tamamı verildiğinde normal doku toksisitesinde %35 azalma görülmüş. Henüz yeterli klinik çalışma yoktur.
Serviks ca PA RT: böbrek damarlarindan itibaren semi PA RT yapılır. Aort lateralinden 2cm diğer taraflarından 6-8mm sınır verilir. Pelvik ve PA 45Gy ve LAM lara 55Gy SIB RT yapılır. Parametrium 60Gy sonrası 20Gy de brakiterapi yapılır. LAM pozi tiflerde SIB ve PA RT ile yaşam avantajı görülmüş.
Ösofagus ca da SCC veya adenocada neoadjuvant KRT sonuçları benzer. Hepsi opere edileblirse edilmelidir. Abdominal ösofagusta 1 cm torakalde 0.5-0.8, servikalde 0.5cm sınır yeterlidir.
Erken evre larenks glottik ca da hipofraksiyone RT: T1a da tek lokal korda 15-16 fraksiyonda 57-58 Gy RT ile lokal kontrol oranları değişmeden rad 1-2 dermatit haricinde yan etki bildirilmemiş.
ULUSAL KANSER KONGRESI NOTLARI
Onkolojide osteoporoz (Vakur Olgaç)
Bisfosfonatlar osteoklast oluşumunu, apoptozunu, aktivitesini, matrix metalloproteinazları engeller, bu nedenle insulin like factor salgılanarak yeniden osteoklast artışı oluyor. Osteoblastlar zarar görürse düzelmesi 150 gün surer. Avasküler kemik nekrozu oluşur. Genellikle çene kemiklerinde görülür. Çene kemiklerinde osteoblast döngüsünün çok yoğun, infeksiyon riskinin çok yüksek olması da bunu hazırlar. Bisfosfonat nekrozu çok tipiktir. Adeta atom bombası düşmüş gibidir. Beraberinde bakteri kolonileri ve çevresinde nekrotik osteoklastlar görülür. BF lar yüzey epitelini de bozuyor. Sonrasında nonspesifik bir granulasyon dokusu gelişir. Sıçanlarda kolay kolay enfeksiyonla nekroz oluşmazmış. Onlarda bile BF ile nekroz görülebilir.
Sistemik tedavide osteonekroz (Berksoy Şahin)
Çene ağrısı, şişlik, dişte sallanma olabilir. Panoromik direkt grafi veya BT, MR kemik sintigrafisi çekilebilir. PET CT daha üstündür. Antiangiogenik ilaçlar, RT, çene cerrahisi ilavesi de nekroz oluşumunu artırır. Denosumab ile daha sıktır. BF ların yarılanma süresi 1-10 yıldır. Bu çok önemlidir. Zoledronic asidle Denosumab karşılaştırılmış. DS ile nekroz daha sıktır. 4-30 ay sonra başlar.
IV ajanla daha sıktır.
Metastatikse daha risklidir.
Antiandrojenik ajanla beraber risk artar.
135mg total kümülatif doz ile risk ileri derece artar.
MM gibi çoklu ajan kullanımında daha sıktır.
Ds nekroz oranı %1.9, ZA ile %1.4’dür.
ART ve AAT tedavileri esnasında diş bakımları önemlidir. Oral BF verilebilir. 2-3 ay ara verilebilir. İyileşinceye kadar BF kesilir. Sonra başlanır. MM’da devam edildiğinde dahi %40 kendiliğinden nekroz düzelmiş. İyileştikten sonar tekrar BF başlananların %50sinde yeniden nekroz gelişmiş.
RT ye bağlı osteonekroz (Melek Nur Yavuz)
Baş boyun RT’de osteonekroz sıktır. RT’ye bağlı ve 3 ayda iyileşmeyen iskemik kemik nekrozu olarak tanımlanır. Metastaz olmadığı kanıtlanmalıdır. 2 ay sonra da gelişebildiği söylenmiştir. Hiposellüler, hipovasküler, hipoksik doku yani 3 H teorisi vardır. Endarteritis obliteransa bağlı olarak olay gelişir genelde. Oluşan serbest radikaller doku aralarındaki interferon vb sonucu fibrosis gelişir. Travma da bunu artırabilir. Primer tümör büyüklüğü, lokalizasyonu, alan büyüklüğü, dozu, kötü hijyen, alkol vb riski artırır. Diş çekimleri, protez de riski artırır. Genel insidans %5-8’dir. 1968 öncesi bu risk yaklaşık %11 imiş. Megavoltaj tedavileri ve ağız bakımları ile bu oranlar düşmüştür. IMRT ile %2 lere kadar düşmüştür. Mandibulanın vaskülarizasyonu daha düşüktür. Hastalıklı dişler RT’den 21 gün once çekilmelidir. RT sonrası ilk 4 ayda diş çekimi yapılabilir. 60Gy altı total RT ve 200cGy fraksiyon dozu tercih edilmelidir. Sadece ciltte ise evre 1, derin dokuda 2, kemikte ise 3 tür.Asemptomatikse takip edilir. Semptomatikse AB (tetrasiklin), klorhekzidin, HBO, US tedavileri, pentoksifilin vb tedaviler yapılabilir. Geçmezse klodronat verilir.
Diş hekimi (Özen Doğan Onur)
Diş çekiminden 1 hafta öncesinden pentoksifilin 400mg 2x1, E vit 8 hafta, nekroz varsa 3 ay verilir. Nekrotik doku çıkarılır. Öncesinde pentoksifilin ve klodronat verilir.
Lazer tedavisi, PRP uygulamaları eşliğinde cerrahi, Florosan boyama ile cerrahi, pentoks, alfa tokoferol, teripatid, ozon, HBO yapılabilir. Ozon ve HBO ile fayda görmemişler. Sintigrafi muhakkak yapılır. Pozitif kısımlarda sonradan nekroz gelişiyor. Tedavi takibinde CTX değerleri (C terminal cross linking)
Sözel sunumlar
EIII KHDAK'de KRT sonrası konsolidasyon KT. T4N2M0 da, Adenocada daha anlamlı bulunmuş. Performans da anlamlı bir faktörmüş. Konsolidasyonla median yaşam 17 ay iken sadece indüksiyon KT ile 11 ay bulunmuştur. Cerrahi seçimi, KT türü de yaşam için önemli faktörlerdir.
S9504 çalışmasında dosetaksel ile konsolidasyon KT ile 26 ay genel sağkalım elde edilmiş.
Aktif sigara içiciliği EGFR mutant akciğer ca hastalarında kötü bir faktördür.
Metastatik akciğer calı hastalarda (4 merkezden 233 hasta ile) %30 hastada EGFR + bulunmuş. Bu hastalarda genel sağkalım 13 ay olarak bulunmuş. Erlotinib kullanımı dışında yaşamı iyileştiren önemli bir faktor bulunmamış. EGFR mutant ise sigara içenlerde median yaşam 9.6 aya düşmüş. Diğer grupta ise 22 ay bulunmuş. Sigara içimi tedavi esnasında yasaklanmalıdır. Sigara içenlerde erlotinib klirensi artıyor.
C11 Erlotinib PET CT çekilerek erlotinibe cevap önceden belirlenebiliyor.
NSCLC’de IRS- bağımlı tirozin kinaz (insüline benzer faktor) düzeyleri tümörde glikoza bağlı proliferasyon açısından önemlidir.
Kliniğe yansıması: IRS 1 olmasa da IRS 2 üzerinden sistem devam eder.
Lokal ileri evre NSCLC de İntraarteriel KT ile o bölgede 3-7 kat ilaç artışı olabiliyor. O tümörü hangi damarın beslediği BT ile gösterilebiliyor.
İlk 2 kürde iyi cevap alınmışsa cerrahi yapılır. Diğerlerine KRT devam eder. Skuamoz kanserde 9 hastada %50 üzeri cevap alınmış. Diğerlerinde ise 11 hastada %50 üzeri cevap alınmış. 12 cm bir tümörde %50 altı cevap alınmış ve KRT’ye devam edilmiş. Bu hastada 18 ay yaşam elde edilmiş. İntratümöral cisplatin dozu artınca cevap artar.
Agmatin eksikliğinin akciğer kanserine etkisi
Poliaminler, pitresin, spermidin ve spermin tümörde proliferasyon yapar. Akciğer pro meme ca’da poliamin artışı mevcuttur. Arjinin ornithine ve sonar putresine dönüşür. 36 hastada çalışılmış ve Agmatin eksikliğinin riski artırdığı görülmüş.
HRR PROSTAT KANSERİNDE YENİ TEDAVİLER
Spirocel T, prostat kanserinde kullanılan immunoterapik bir ajandır. Dendritik hücreler santrifüjle ayrılarak T hücreleri ilaç olarak kullanılır. Diğer bir immunoterapik ajan pembroluzimabdır. Prostat kanseri çok immunojenik bir tumor türü olmadığından diğer imunoterapik PARP inhibitörleri gibi immune check point inhibitörleri ile combine edilebilir. Tek zincir kırıkları PARP ile tamir edilir. HRR defekti olan hücrelerde PARP inhibitörleri iyi çalışır. BRCA2 ve 1 de prostat kanserinde önemlidir. Olaparib kullanılır. Rukaparibe %44 cevap alınır. Ra223, Lutetium da kullanılır. HRR mutant olmayan grupta nireteron veya abireteron etkisizdir. 1.Şikayeti 2.Visseral metastaz tedavi seçiminde önemlidir. Hızlı progresyonda KT verilir. 70 yaş üzerinde %30, 80 yaş üzerinde %5 KT alabilir. 3. Basamakta kabazitaxel sonuçları iyidir. DNA tamir genleri bozuksa oleparib avantajlıdır. 12 ay cevap alınmış. Andojen reseptörlerine etkili ilaçlarla tedavide Abiroteron sonrası enzalutamid daha etkliymiş. Tedavi almamış hastalarda Yaygın Kemik met da ra223 Tedavi almış hstalarda kabazitaxel enza pembro kullanılabilir.
Apalitamid mikroskopik metastazda çok etkilidir. Makroskopik metastazları 2 yıl öteleyebilir.
Metastatik hastalıkta Radyoterapi
Oligometastazda ablatif RT yapılabilir.
ATM gen pozitifliği de tedavi sonuçlarını etkiler.
LENF NODU METASTAZI
N1 de cerrahi yapılabilir.
© 2019 radiation-palliat.com -