Kanserde beslenme önerileri
· 40 diş sarımsak ezilir ve 2 litre taze sıkılmış limon suyu ile kavanozda ağzı kapalı saklanır. Sabah yarım veya 1 çay bardağı aç karına içilir. Önce 1 çorba kaşığı ile başlanır. Dokunmazsa artırılır.
· Günde 3 kere 3g deve dikeni 1 bardak suda 2 dakika kaynatılır, içilir. destek tedavisi olarak verilebilir.
· Yarım litre su içine 10g zeytin yaprağı atılır ve kaynatılır. 15 dakika bekletilip süzülür. Süzülen yapraklar soğuyunca üzerine 125cc su ilave edilir ve 1 dakika süre ile blenderden geçirilir. 2. kez 125cc su ilave edilir. Bu defa 4 dakika blenderden geçirilir. 3. 125cc su ilave edilir. 2 dakika blenderden geçirilir. 4. ve son olarak 125cc su ilave edilir, 4 dakika blenderden geçirilir. Buzdolabında saklanır. Sabah öğle ve akşam aç karına 100cc içilir.
· Günde yarım çay bardağı buğday çimi suyu, öğle vakti içilir. Çim boyu 3 cm’se 1 çorba kaşığı yeter.3cm üzerinde ise yarım çay bardağı içilir. Henüz çimlenmişse 1 tatlı kaşığı yeter.
· Günde 2 bardak domates suyu, kış aylarında domates suyu yerine salça tercih edilir
· Yatmadan önce 1 bardak havuç suyu içilir
· Günde 200cc suda 200g brokoli haşlanır, sabah öğle akşam 1 çay bardağı içilir. 50g brokoli de meyve suları ile karışık sıkılarak içilir.
· Bol sebze ve meyve, mevsimine göre hangileri mevcutsa ona göre seçilir. Günde 2 elma, 1 armut, 100gram turp, 100gram kırmızı pancar, 1 adet havuç ile meyve suyu hazırlanır. Kabukları suda bekletilip suyu içilir. Sirke yapılabilir.
· Tahıl ve bakliyat haftada en az 4 gün tüketilir. Bakliyat günlük 25g olmalıdır.
· Sabah akşam birer kase yoğurt veya ayran (hepsi koyun veya keçi sütünden yapılmış olmalı)
· Her gün değişik bir sebze yemeği yenir, fasulye, maydanoz, dere otu, mantar, karnıbahar, enginar, lahana, ıspanak, pazı, kereviz, bezelye, ısırgan otu, ebe gümeci faydalıdır. Yemekleri pişirirken su ilave edilir. Soğanı, yağı, salçası yemek pişmeye yakın ilave edilir. Yemek yeme zorluğu çekenlerde, pişirildikten sonra püre haline getirilerek yedirilir.
· Yemeği yedikten sonra hasta dikkatle takip edilir. Eğer gaz sancısı, bulantı kusma gibi şikayetler yapıyorsa bir dahaki sefere o gıda ya azaltılır, ya da kesilir. Yemeklere yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon ilave edilir.
· Günde 2 adet hurma, 2 ceviz, 1 tatlı kaşığı taze çam fıstığı, 10 adet kayısı veya badem
· Ekmek olarak kepekli, veya yulaflı, veya çavdarlı ekmek yenir,
· Yağ olarak zeytinyağı ve tereyağı tercih edilir, kostik madde kullanılmamış olmak şartı ile günde 7 adet yeşil zeytin yenmelidir.
· Yemekler tercihen porselen, cam veya çelik tencerede pişirilmeli, yiyecekler kavrulmamalı, haşlanmalıdır
· Bitkisel çaylar hazırlanırken 2 dakika kısık alevde kaynatmak yeterlidir.
· Haftada 3 gün somon veya palamut, ton balığı
· Balık yenemiyorsa günde 500mg balık yağı (omega3) alınır
Yasak olanlar
· Unlu kurabiye, pasta ve tatlılar tamamen yasaktır
· Hayvani yağlar, özellikle margarin olmak üzere katı yağlar, ancak günde 1 tatlı kaşığı tereyağının faydası vardır. Keçi tereyağı daha fazla da yenebilir.
· Beyaz un, beyaz şeker, beyaz tuz, rafine gıdalar
· Klorlu su
· Sigara, alkol, asitli ve kolalı içecekler (İshal olunca içebilir), kahve (Günde 1 çaykaşığı kullanabilir)
· Lor peyniri, çökelek peyniri temiz hazırlanmış olmak şartı ile yenebilir.
· Tavuk eti etlerin içinde en zararlısıdır. Köyde yeşilliklerde beslenmiş tavuk eti, tüyleri kuru sistem temizlenmiş olmak şartı ile yenebilir. Tüyleri yolunduktan sonra asla hemen kaynatılmamalıdır. Önce soğuk ve sirkeli suda bekletilerek tüy diplerinde oluşan mikroplar öldürülmeli. Derisi çıkarılmalı. En iyisi bıldırcın, ördek, keçi, koyun etidir. Diğer kanatlıların da tüyleri tavukda olduğu gibi temizlenir. Aynı işlemler uygulanır. Büyükbaş hayvan eti yenmemelidir. Sucuk, sosis, salam, pastırma gibi et ürünleri de yenmemelidir.
· Yanık gıdalar, özellikle duman oluşturarak pişirilen mangalda et, kızartmalar, 150 derecenin üzerinde hızla pişirilmiş ve etrafında sert veya camsı madde oluşmuş gıdalar,
· Turşu ve salamura gibi uzun süre tuzda bekletilmiş gıdalar yenmemelidir. Şalgam ve sarımsak turşusu ise faydası zararından çok olduğu için yenebilir. Tansiyon hastaları tuzla hazırlanmış hiçbir turşuyu yiyemez. Limon tuzu ile hazırlanabilir.
· Bir günden fazla beklemiş yemek
· Sıcak yemek (60 derece üzeri)
· Teflon, alüminyum, bakır kaplarda pişirilen yemekler
· Derin dondurucuda plastik ve naylon kaplarda gıda bekletilmemelidir. Çelik veya cam kaplarda bekletilebilir. Cam kaplar genişleyerek patlayabileceğinden, fazla sulu olanlar çelik kapta saklanır. Gıdalar ağzı kapalı olarak saklanır.
· Doğal olmayan gübre, böcek oldürücüleri kullanılarak elde edilmiş sebze ve meyveler
· Katkı maddeleri içeren gıdalar
· Yeni deprem, toprak kayması olmuş veya inşaat yapılan yerlerde yaşamak,
· Cep telefonu kullanmak, evde fişli aletlerin fazla olması
· Solaryum
· Saç kurutma makineleri kullanmak
· Kanserojen madde içeren kumaşlar
· Kirli havalı, bol egzost gazlı yerlerde yaşamak
· Güneşin dik olduğu saatlerde dışarda durmak, diğer zamanlarda da cildin çıplak kısımlarının yarım saatden fazla sürekli güneşte kalması
· Kadınların gece vardiyasında çalışması
· Teflon, alüminyum, bakır kaplarda pişirilen yemekler, derin dondurucularda gıdaların plastik poşetlerde saklanması (ille plastik olacaksa kalın plastik kaplar daha az zararlıdır)
· Kirli havalı, bol egzost gazlı yerlerde yaşamak
· Daha çok anadoluda köylerde kullanılan beyaz toprak badanası ile boyanmış evlerde oturmak, yeni toprak kayması ve deprem olmuş yerlerde yaşamak
Bu diyet esas tedavinin yanında destek tedavisi olarak uygulanabilir. Tek başına yeterli olmaz. Her hastanın gıdalara olan cevabı farklı olabilir. Birine iyi gelen, diğerinde yan etki yapabilir. Kullandığınız yeni bir gıdayı önce çeyrek dozunda kullanarak yan etki yapıp yapmayacağını kontrol edin. Bu dozda dahi yan etki yapıyorsa tamamen kesin. Bazı hastalarda bu diyettekilerin hepsi birden uygulanmaz. İştahı az olanlara, yan etki görülenlere 2-3 tanesi dahi uygulansa fayda edebilir. Hastanın başka rahatsızlıkları da olabilir. Kullandığı başka ilaçlar olabilir. Bazı gıdalar bu ilaçlarla etkileşebilir. Bazen onların etkisini artırır, bazen de azaltabilir. Gıdalar bölümünde bu gıdalar hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Yan etkilerini ve birlikte kullanılmaması gereken ilaçları muhakkak okuyunuz. Diyet bilgileri bilgilendirmek amacı ile verilmiştir. Kişinin kendi kendini tedavi etmesi amacı ile verilmemiştir. Çoğu normalde de tükettiğimiz gıdalardan seçilmiştir. Fakat yine de doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
KANSERDE FAYDALI BİLGİLER
Portakal ve narenciye kabuklarını atmayın Çünkü,
1. Portakal kabuğu yumağının içinde 'Salvesterol Q-40' isimli ajan kanserli hücrelerde bulunan CYP1B1 enzimini bularakkanserli hücreleri,sağlıklı hücrelere zarar vermeden öldürebildiği gösterildi.
2. 1 bardak suda 1 dilim kabuk koyun. Kısa bir müddet sonra kabuğun içindeki hücreler parçalanarak içindeki aroma suya yayılacaktır. En basitinden depresyona dahi iyi gelen bu koku ve su kanserde ve bütün hastalıklarda şifalı olabilir. Şifa Allahtandır. Elimizden geldiği kadar sebeplere de sarılmamız gerekir.
3. Portakal kabuğunu toz haline getirerek ilaç olarak kullanabileceğiniz gibi, ekmek gibi hamur işlerine, yemeklerinize karıştırabilirsiniz.
4. Gübrenin içine karıştırılarak haşeratların üremesini engeller. Gübreye iyi bir katkı da yapar.
Yemekleri iyice çiğneyin
Sindirimin %30'u ağızda gerçekleşir. Tükrük bezlerinden salgılanan hormonu çiğnerken salgılanabilir. Ne kadar çiğnenirse o kadar artar. Ağızda tatlı bir tat alınana kadar çiğnemeye devam edilir. İiyi çiğnenmeyen gıdaların besin değeri düşer. Barsakların girinti ve çıkıntılarında birikerek sertleşir, iltihaba ve zamanla kansere dahi yol açabilir.
.
Kanserde sitokin fırtınası ve tedavisi: Hastaların bir kısmında hızla yükselen marker değerleri, ferritin, CRP, D-Dimer yüksekliği, lökositoz gibi biyokimyasal ve hormonal bulgular sitokin fırtınası ve bazen de kemik iliği tutulumunun bir göstergesi olabilir.. IL-6 yüksekliği de bunu gösterir. ancak bu test her hastanede bulunmadığından diğer bulgulara göre tedavi yapılabilir.
Sitokin fırtınasında IL-6 inhibitörü olan ajanlar kullanılır. Tocilizumab yani piyasa adı ile Actemra bunların en çok bilinenidir. Pahalıı bir tedavidir.
Astma tedavisinde kullanılan Montelucast (Singulair, Notta) sitokin fırtınasında kullanılabilecek ucuz ve kolayca bulunabilen bir ilaçtır.
Artemisin bir sıtma ilacıdır. Ama pankreas kanseri hücre serilerinde etkili bulunmuştur. Sitokin fırtınasında artemisin de etkili bulunmuştur.
Hiponatremi ve ascites tedavisinde: Samsca 15 mg oral antivasopressin
Ascites tedavisinde: Catumoxamob
Şokta: Gelofusine plazma genişletici
Böbrek yetmezliğinde: Antiasidoz tb : Antipotasyum tb
Hpotansiyonda: 2.5 g c vit
© 2019 radiation-palliat.com -